lunes, 14 de junio de 2010

Berlín multicultural



Aquesta setmana us vull parlar del Carnaval de les Cultures que va captivar Berlin del 21 al 24 de maig. Ja sé que faig una mica tard, però no em podia permetre deixar-vos sense una festa d’aquestes característiques on s’uneixen totes les cultures de la ciutat per formar un còctel explosiu. Per què us feu una idea: 4 dies, 4 escenaris amb música en directe i 350 estands d’associacions o agrupacions ètniques que ens ofereixen cuina exòtica i artesania. Tampoc i van faltar els acròbates, dj’s, pallassos, vidents o grups de batucada. Tot plegat, una xarxa d’activistes culturals teixida a través de l’organització Werkstatt der Kulturen.

Aquest any és la quinzena edició del carnaval des que el 1996 va invadir el barri de Kreuzberg. Dels 3,4 Milions d’habitants que té Berlin uns 450.000 són estrangers i molts d’ells viuen a aquest barri, també conegut com “el barri turc”. La festa, llavors, es va organitzar com una solució per integrar els nouvinguts a la capital de l’alemanya recent unificada i també per donar a conèixer els artistes internacionals que arribaven a Berlin atrets pel magnetisme de la ciutat. Quinze anys més tard, Berlin segueix captivant i el carnaval de les cultures pot ser-ne un motiu, ja que més d’un milió de persones hi van assistir.

La rua és l’acte més esperat del carnaval. Noranta carrosses seguides per ballarins i músics van desfilar durant deu hores pels carrers principals de Kreuzberg. Les estrelles del dia van ser sense dubte els que anaven disfressats amb vestits folklòrics i les comparsses dels grups ètnics d’origen africà o sud-americà, que van marcar el ritme de la festa amb percussió i moviment de malucs.

Si, definitivament, els catalans estem a tot arreu i fins i tot a Berlin han creat un Casal amb el nom de Katalanische Salon. L’associació, que està reconeguda per la Generalitat com a Comunitat Catalana a l’Exterior, es va crear el 2002 i aquest any era la primera vegada que participava al carnaval de les cultures. La geganta alemanya Elisabet Cristina encapçalava la comparsa seguida dels grallers, percussionistes i altres catalans vestits amb faixa i barretina. Així q ja sabeu, si voleu fer de català típic o voleu ballar al son cubano amb un mojito a la mà, veniu a Berlin per la segona pasqua i tindreu el món al vostre abast.

No hay comentarios: